Förebyggande mot njursten

Det finns många orsaker till varför vi drabbas av njursten. Både orsaker som vi kan kontrollera och som vi inte kan kontrollera. Här listas vad du kan göra för att minska riskerna.


Förebyggande

Drick mycket vatten för att förebygga njursten.

  • Drick mycket vatten. Om du brukar få njursten ska du dricka ungefär tre liter vatten om dagen. Detta späder ut urinen och ökar flödet. Salthalten blir också mindre i urinen ju mer vätska den innehåller och risken att nya stenar bildas minskar.
  • Ät bra mat. Dålig kost ökar risken för njursten. Livsmedel som anses vara bra är grönsaker, frukt, nötter och fullkornsprodukter. Du ska försöka undvika att äta för mycket salt, förädlade köttprodukter, rött kött, sötade drycker och mjölkprodukter med hög fetthalt.
  • Ät inte C-vitamintillskott. Enligt ny forskning ökar C-vitamintillskott i hög dos riskerna att drabbas av njursten.
  • Ät basiska ämnen. Vad du ska äta beror på vilken typ av njursten du ofta drabbas av. Den vanligaste njurstenen växer i sur miljö och därför är det bra att äta livsmedel som gör miljön i njuren mindre sur. Frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen och verkar förebyggande.
  • Var normalviktig. Övervikt ökar riskerna för njursten.
  • Ät speciell medicin. I vissa svåra fall kan du behöva äta medicin i förebyggande syfte. Detta görs i samråd med läkare och efter en ordentlig utredning om varför din kropp bildar så mycket njursten.

chat
expand_more

Behöver du hjälp att hitta information?

clear